Hardheidstesten

Mobiele hardheidstesten worden steeds populairder in tijden waarin bedrijven meer dan ooit aandacht besteden aan het kosten efficiënt inrichten van de bedrijfsprocessen. Door het instrument naar het meetobject te brengen in plaats van andersom kan veel tijd bespaard worden bij het testen van zowel grote als kleine componenten, zelfs op plaatsen die soms lastig te bereiken zijn.

Twee methodes voor hardheidstesten

Voor het uitvoeren van een hardheidstest kan gebruik worden gemaakt van twee verschillende methodes. De UCI (Ultrasonic Contact Impedance) methode en de rebound methode. De keuze voor de juiste methodiek is afhankelijk van het te meten component. De UCI methode wordt aanbevolen voor het testen van fijnkorrelig materiaal van bijna elke grootte en vorm. Het is vooral goed toepasbaar in situaties waarbij materiaaleigenschappen binnen een bepaalde tolerantie bepaald moeten worden. De rebound methode wordt voornamelijk uitgevoerd op grote, grofkorrelige materialen, smeedstukken, en alle soorten gegoten materiaal.

Meetinstrumenten voor hardheidstesten

Hardheid is een term die het best uitgelegd kan worden als de weerstand van een materiaal als reactie op de impact van een harder materiaal. In principe is hardheid daarom ook een waarde die niet direct aan het materiaal gekoppeld is omdat de waarde altijd berekend word op basis van de impact van een ander materiaal.

Hardheidstesten zijn zo goed als niet destructief en worden veelal gebruikt om parameters te verzamelen die helpen om materialen van elkaar te kunnen onderscheiden. Het uitvoeren van een hardheidstest geeft gebruikers waardevolle informatie over nieuwe materialen, daarnaast is het een belangrijke tool om te controleren of een object aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

Rebound methode

De Leeb of Rebound methode lanceert een klein kogeltje vanuit de probe op het testmateriaal. De grootte van de afdruk die hierdoor achterblijft op het materiaal staat in relatie tot de hardheidswaarde. Voor het berekenen van de hardheidswaarde wordt bij deze methode echter niet gekeken naar de afdruk op het testmateriaal.

Bij de Rebound methode wordt de hardheidswaarde berekend op basis van het verschil in snelheid van de kogel voor en na de impact met het testmateriaal. De kogel wordt altijd met een vaste snelheid vanuit de probe gelanceerd. Hoe zachter het materiaal, hoe meer snelheidsverlies er plaats zal vinden.

Hardheidstesten voor NDO

UCI methode

Bij het uitvoeren van een Vickers hardheidstest volgens de UCI methode ontstaat een afdruk door de impact van een hard materiaal op het testmateriaal. De hardheidswaarde wordt echter niet optisch bepaald, in plaats daarvan wordt de beweging van de Vickers diamantpunt ultrasoon in enkele seconden gemeten (ook wel de frequency shift genoemd).

Op zachte materialen blijft een grotere impact achter op het testmateriaal waarbij de frequency shift hoog is en de hardheidswaarde dus laag. Op harde materialen is de frequency shift laag en de hardheidswaarde hoog.

Instrument DynaPOCKET MIC10
Artikelnummer 0035158 0034100
Methodiek Rebound UCI
Probe inbegrepen Ja Nee
Data opslag Nee Optioneel
Meer informatie Artikelpagina Artikelpagina

DynaPOCKET | Rebound hardheidstester

De DynaPOCKET van General Electric (GE) is een handzaam instrument voor het uitvoeren van hardheidsmetingen volgens de rebound methode (ASTM A956 & DIN EN ISO 18265). De probe en het instrument zitten in dezelfde behuizing waardoor het instrument eenvoudig en met één hand te bedienen is. Met de knoppen op het instrument kan de inspecteur heel eenvoudig een kalibratie uitvoeren of de hardheid in een andere conversie weergeven op het digitale display.

MIC10 | UCI hardheidstester

Het uitvoeren van een nauwkeurige hardheidsmeting op basis van de UCI methode is heel eenvoudig met de MIC10 hardheidsmeter van GE. Dit instrument is gestandaardiseerd naar de ASTM A1038 en DIN 50159 normen en is geschikt voor diverse UCI meetprobes voorzien van de hoogwaardige Vickers diamant. De gemeten waarden worden automatisch geconverteerd naar de gewenste hardheidsschaal. De MIC10 is verkrijgbaar als standaard uitvoering of als DL uitvoering met ingebouwde datalogger.

Lees meer