Penetrant onderzoek

Voor het snel en vakkundig visualiseren van oppervlaktescheuren biedt Helling een compleet pakket aan oplossingen aan voor zowel penetrant als magnetisch onderzoek. Helling is opgericht in 1863 en heeft als lid van de vereniging voor NDT in onder andere Duitsland, Rusland, Amerika en Japan een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van niet destructief onderzoek als testmethode zoals we die vandaag de dag kennen.

De procedure voor penetrant onderzoek is zeer eenvoudig. Na het grondig reinigen van het (te testen) materiaal brengt de inspecteur een laag penetrant aan op het onderzoeksobject. De contrasterende penetrant vind zijn weg in de minimale oppervlaktescheuren van het materiaal die vaak niet met het blote oog waar te nemen zijn. Na het wegspoelen van de overtollige penetrant zorgt het aanbrengen van de ontwikkelaar er voor dat de penetrant uit de scheuren naar boven komt waardoor de inspecteur duidelijk zicht krijgt in waar de oppervlaktescheuren zich bevinden.

Een populaire productreeks binnen het penetrant onderzoek is de Helling NORD-TEST serie. Deze hoogwaardige producten zijn geschikt voor gebruik in omgevings-temperaturen van -5°C tot +50°C en worden vooral veel toegepast in de scheepsbouw en automotive industrie. Binnen de NORD-TEST serie kan de inspecteur gebruik maken van de standaard rode penetrant (KONTRASROT U88) of kiezen voor de fluorescerende penetrant (ROT 3000).

De laatstgenoemde legt minimale haarscheurtjes op uitmuntende wijze bloot door aanstraling met een UV lamp.