Thermografisch onderzoek

Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij warmtestralen worden gemeten met een thermografische camera die is uitgerust met een optiek voor infrarood en een detector die de golflengte analyseert. De warmtestralen worden uiteindelijk omgezet naar een temperatuurmeting.

Voordelen van thermografie

Het gebruik van thermografie als methodiek kent vele voordelen in vergelijking met alternatieve meettechnieken. Wij hebben de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

 • Geen zichtbaar licht nodig
  Warmtebeeldcamera’s vangen warmtestraling op zonder daarbij te kijken naar de hoeveelheid zichtbaar licht. Het maakt dus niet uit of de inspectie bij daglicht of in een donkere ruimte plaatsvind, het resultaat blijft exact hetzelfde. Dit is tegenstelling tot bijvoorbeeld nachtvisiecamera’s waarbij altijd een bepaalde hoeveelheid zichtbaar licht nodig is om versterkt te worden.
 • Contactloos meten d.m.v. thermografie
  Elk object zend warmtestraling uit waardoor het nooit nodig is om de warmtebeeldcamera fysiek contact te laten maken met het te meten object. Dit stelt de inspecteur in staat om op veilige afstand van het te meten object te blijven waardoor de werkzaamheden een stuk veiliger zijn dan bij een alternatieve methodiek waarbij welk contact met het meetobject gemaakt moet worden.
 • Real time temperatuur meten
  De ontvangen warmtebeeldsignalen worden razendsnel omgezet in een digitaal beeld. Hierdoor is er altijd sprake van een live inspectie van het meetobject. Een bijkomend voordeel is dat de techniek ook geschikt is om bewegende objecten te meten of om de temperatuurontwikkeling van een object inzichtelijk te maken.
 • Twee dimensionaal beeld
  Het zichtbare beeld op de warmtebeeldcamera is tweedimensionaal waardoor het heel eenvoudig is om bepaalde gebieden met elkaar te vergelijken of thermische patronen te analyseren.

Compact serie warmtebeeldcamera’s van FLIR

De compact range warmtebeeldcamera’s geven inspecteurs geen enkel excuus meer om geen warmtebeeldcamera mee naar een project te nemen. Het instrument past gewoon in de binnenzak waardoor het altijd binnen handbereik is. FLIR is marktleider op het gebied van warmtebeeldcamera’s en biedt met de FLIR C3 een zakformaat camera met een geïntegreerd beeldscherm. Het instrument is voorzien van Wi-Fi connectiviteit waardoor afbeeldingen eenvoudig gedeeld kunnen worden. Daarnaast beschikt de FLIR C3 over MSX, een gepatenteerde technologie van FLIR waarbij het warmtebeeld van extra details wordt voorzien door de digitale lens die naast de warmtebeeldlens is geplaatst.

Ex Serie warmtebeeldcamera’s van FLIR

De FLIR Ex serie is de meest verkochte range uit het portfolio van de fabrikant. Deze camera’s hebben een hogere resolutie en een breder meetbereik in vergelijking met de compact range. De vele extra instelmogelijkheden op de camera geven de inspecteur een heel pallet aan opties om het infrarood beeld te verrijken. Zo is het mogelijk om diverse kleurenschalen te gebruiken of de camera automatisch naar een minimum of maximumtemperatuur te laten zoeken. De FLIR E6 en FLIR E8 hebben tevens de mogelijkheid om de temperatuurschaal direct op de camera aan te passen naar wens. Begin 2017 zijn de camera’s van een update voorzien met een standaard Wi-Fi connectiviteit als voornaamste toevoeging. Afbeeldingen die op het interne geheugen van de camera zijn opgeslagen kunnen hierdoor eenvoudig gedeeld worden.

Exx Serie warmtebeeldcamera’s van FLIR

Dé warmtebeeldcamera voor professionele inspecties is ongetwijfeld de FLIR Exx. In maart 2017 heeft FLIR deze productlijn van een flinke upgrade voorzien waardoor het de concurrentie in deze prijsklasse ver achter zich laat. De verwisselbare lenzen maken de FLIR Exx geschikt voor een grote diversiteit aan toepassingen. Door de automatische lensdetectie kan de inspecteur binnen enkele seconden wisselen van lens doordat de camera een automatische kalibratie uitvoert. Door de hoge resolutie en het grote heldere kleurenscherm zijn zeer gedetailleerde temperatuurindicaties waarneembaar. De laser afstandmeter is een sterk hulpmiddel om de afstand tot een object te bepalen en automatisch scherp te stellen.

T5xx Serie warmtebeeldcamera’s van FLIR

De specificaties van de FLIR T5xx series zijn grotendeels gelijk aan de warmtebeeldcamera’s uit de FLIR Exx range. Zo genieten beide series het voordeel van de verwisselbare lenzen, automatische lensherkenning en het extra heldere beeldscherm. De FLIR T5xx warmtebeeldcamera’s hebben echter als extra voordeel dat de lens in een hoek van 180 graden te kantelen is. Dit geeft de inspecteur een stukje flexibiliteit om in lastig te bereik plekken het scherm alsnog goed af te kunnen lezen. De camera kan optioneel tot 1200 graden gekalibreerd worden. De FLIR T540 heeft tevens de functionaliteit om een panorama afbeelding te maken waardoor een nog breder object op één beeld vastgelegd kan worden.

T6xx Serie warmtebeeldcamera’s van FLIR

Met afstand de populairste warmtebeeldcamera van de professionele inspecteur. De FLIR T6xx serie staat garant voor topkwaliteit presentaties in een compacte behuizing. Met een resolutie van 640 x 480 pixels en een meetbereik van -40°C tot +2.000°C is deze camera voor een uitermate breed scala aan toepassingen geschikt. Het 4.3 inch heldere kleurenbeeldscherm is het grootste scherm dat binnen de FLIR T-serie te vinden is. De warmtebeeldcamera beschikt over een continue automatische focus en heeft een ingebouwde laser afstand-sensor. Het gedeelte rond de lens is tot 120 graden kantelbaar voor een betere zichtbaarheid van het scherm.

T1K Serie warmtebeeldcamera’s van FLIR

Het vlaggenschip van FLIR, de eerste HD resolutie warmtebeeldcamera. Het resultaat van 50 jaar ontwikkeling, ervaring en expertise heeft tot de lancering van de FLIR T1K geleid. Met een resolutie van 1024 x 768 en een continue autofocus zijn de kleinste details met één simpele klik vast te leggen. Deze warmtebeeldcamera is ontwikkeld voor thermografische experts die de allerhoogste eisen stellen aan hun apparatuur. FLIR heeft hier rekening mee gehouden door op geen enkel vlak concessies te doen op de kwaliteit. Bij de ontwikkeling van de FLIR T1K is tevens nagedacht over hoe het leven van een thermograaf zo eenvoudig mogelijk gemaakt kan worden. Features zoals instant reporting, instelbare sneltoetsen en een kantelbare lens dragen hier sterk aan bij.

Software FLIR Tools

Met de FLIR Tools software voor PC en MAC is het heel eenvoudig om infrarood afbeeldingen te importeren en bewerken om ze daarna met een paar muisklikken te verwerken tot een professionele rapportage.

Het analyseren van de gemaakte opnames is een belangrijk onderdeel van het thermografisch onderzoek. FLIR Tools is gratis analyse software waarmee de gebruiker heel eenvoudig infrarood afbeeldingen kan bewerken. Bijna alle parameters die op de camera ingesteld zijn kunnen achteraf in de software worden gewijzigd, denk hierbij aan de temperatuurschaal, het kleurenpallet of de emissiviteit.

Daarnaast kunnen afbeeldingen verrijkt worden door meetpunten of kaders in te voegen waarbinnen temperatuurberekeningen kunnen worden uitgevoerd. Het softwarepakket beschikt over uitgebreide rapportagemogelijkheden met een rijke selectie aan sjablonen. De software plaatst de infrarood en digitale afbeeldingen automatisch naast elkaar en voegt het door de gebruiker gekozen tekstcommentaar toe. Ieder rapport kan worden voorzien van een zelf te kiezen bedrijfslogo en vervolgens worden opgeslagen als PDF bestand om met derden te delen.

De veeleisende gebruiker kan zijn licentie upgraden naar een het FLIR Tools + pakket. De uitgebreide licentie geeft diverse extra functies vrij waaronder uitgebreide rapportage mogelijkheden via de Microsoft Word plug-in. Met de FLIR Tools+ licentie is het mogelijk om eigen sjablonen te maken en deze op te slaan in de software.

Lees meer