Meetworkshop aarding van e-installaties

Meetworkshop aarding van e-installaties Workshop

Helaas, "Meetworkshop aarding van e-installaties" is geweest.

Bekijk hier de aankomende evenmenten.
Datum en locatie
Zie aanmeldformulier
Tijd
09:30 tot 16:00 uur
Kosten
€ 235,- excl. btw. (incl. koffie, thee, lunch en cursusmateriaal)
Docent
Peter Schneiders
Vakgebied
Elektrische installaties, NEN 1010 en veiligheid

Naar aanmelden

De meetworkshop aarding van e-installaties in het kort

De term aarding wordt door installateurs en elektromonteurs regelmatig gebruikt als een verzamelnaam voor een geleidende verbinding naar aarde. Dit is echter niet zo eenduidig en eenvoudig. De opbouw en de kwaliteit van een aardingssysteem is van invloed op verschillende veiligheidsaspecten binnen de elektrotechniek.

Begrippen als basisbescherming, foutbescherming, potentiaalvereffening, bliksembeveiliging, EMC, ESD, statische ontlading, overspanningsbeveiliging en aardlekbeveiligingen hebben allemaal een relatie met aarding.

In de hoofdstukken 4 en 5 van de NEN 1010:2015 wordt uitvoerig gesproken over aardingsvoorzieningen, beschermingsleidingen en beschermende vereffeningsleidingen. Wat is een juiste opbouw van een aardingssysteem? Hoe breng je de diverse metingen in de praktijk? Slechte aardingsvoorzieningen leiden immers tot onveilige werksituaties en uitval of verstoring van productieprocessen.

In deze meetworkshop gaan we praktisch in op de theoretische achtergrond van aarding, de te gebruiken producten en de vanuit de NEN 1010 behorende metingen en rapportages. Na het opfrissen van de theorie ga je onder deskundige begeleiding aan de slag met praktijkmetingen op testsimulatoren.

Deelnemers kunnen hun eigen meetinstrumenten gebruiken tijdens deze meetworkshop. Vertrouwd en gemakkelijk, zodat je de volgende dag direct aan de slag kunt.

Voor wie is deze meetworkshop bedoeld?

Deze meetworkshop is opgezet voor installateurs en elektromonteurs die – met behulp van NEN 1010 installatietesters of aardingsweerstandtesters – werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties en systemen. Tijdens de meetworkshop worden theorie, meetveiligheid en praktijkkennis opgefrist en getoetst.

Aarding meten met NEN 1010 installatietesters Metrel SmarTec serie Aardingstang van Chauvin Arnoux Profitest 0100S
Eurotest serie Smartec serie C.A 64xx serie Profitest 0100S

Waarom deze meetworkshop volgen?

Na het afronden van de meetworkshop heb je een goed inzicht in de opbouw van aardingsvoorzieningen conform NEN 1010:2015. Ook weet je hoe je op een veilige en juiste wijze meetapparatuur kunt bedienen en metingen uit moet voeren. De meetresultaten breng je vervolgens overzichtelijk in beeld met een inspectierapport.

Voorkennis

Voor deze meetworkshop is een elektrotechnische achtergrond, kennis van elektrische installaties en enige praktijkervaring met aarding een pré.

Inhoud van de meetworkshop

 • Waarom aarden
 • Definities (uit normen)
 • Stroomstelsels
 • Soorten aarding
 • Opbouw aardingsnetten
 • Eisen uit de NEN 1010 & NEN 60204-1
 • Aardingsmateriaal en gereedschappen
 • Meetmethodieken
 • Valkuilen en meetfouten
 • Meetveiligheid
 • KWx meetinstrumenten
 • Praktijkmetingen

Practicum

De meetworkshop bevat een practicum onderdeel waarbij je met diverse meetinstrumenten je meetvaardigheden kunt toetsen. De docent zorgt voor deskundige begeleiding op de aanwezige testobjecten. Het is ook mogelijk om metingen uit te voeren met je eigen meetinstrument(en).

Meetworkshop aarding in elektrische installaties

Afronding

Aan de meetworkshop aarding in elektrische installaties is geen examen verbonden. Wel ontvang je aan het einde van de dag een bewijs van deelname.

Aanmelden

Heb je interesse in deze meetworkshop? Meld je dan aan via het formulier op deze pagina. Het aantal deelnemers per cursus is beperkt (max. 12 personen), schrijf je dus snel in!

De deelnamekosten bedragen € 235,- (excl. btw). Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en eenvoudige lunch, zijn hierbij inbegrepen.

Heb je nog vragen? Neem voor meer informatie over deze meetworkshop contact met ons op via 0186 633 600 of stuur een e-mail.

Locaties

De workshops worden regelmatig gegeven op 2 locaties in Nederland. De eerstvolgende datum en locatie kun je vinden bij het aanmeldformulier.

KWx B.V.
Aston Martinlaan 41
3261 NB Oud-Beijerland

Hemmink B.V.
Ampèrestraat 24-28
8013 PV Zwolle

Annuleren

Het kan natuurlijk voorkomen dat je onverwachts verhinderd bent. Wij vragen je vriendelijk om dit per e-mail (sales@kwx.nl) aan ons door te geven. De datum van annulering is hierbij van belang:

 • Tot 2 weken voor de start van de cursus kun je kosteloos annuleren. Heb je al betaald? Dan krijg je het cursusgeld volledig teruggestort op je rekening.
 • Annuleer je de cursus binnen 2 weken voor de gepland startdatum, dan brengen wij je het volledige cursusbedrag in rekening.

Als er te weinig aanmeldingen voor een cursus zijn, heeft KWx het recht om deze cursus te annuleren. Vanzelfsprekend krijg je hiervan tijdig bericht.