Workshop meten aan PV-installaties

Workshop meten aan PV-installaties Workshop

Datum
Woensdag 16 mei 2018
Tijd
9:30 tot 15:30 uur
Kosten
€ 245,- excl. btw
Docent
Cor van den Boogert
Locatie
Aston Martinlaan 41 / Oud-Beijerland

Naar aanmelden

Zonnestroom-installaties, oftewel PV-installaties, zijn een actueel item in de elektrotechniek. De aantrekkelijkheid voor het plaatsen van een PV-installatie is groot en er is duidelijk sprake van een groeitendens tot het jaar 2020.

PV-installaties vallen onder de installatienorm NEN 1010 en de installateur is dan ook verplicht om een opleveringsinspectie uit te voeren. Er is echter veel onduidelijkheid over de te volgen meetmethodiek, de noodzakelijke metingen, het tijdstip van meten, veiligheid- en/of rendement metingen, periodieke controle NEN 3140, toe te passen componenten en de meetveiligheid. Deze cursus geeft een duidelijk inzicht én overzicht hoe en wat te meten aan PV-installaties.

Inhoud van deze cursus

 • Ontvangst en introductie deelnemers
 • Huidige en vooruitzicht Nederlandse markt
 • Normen rondom PV-installaties (o.a. NPR 5310)
 • Opbouw van PV-installaties (AC en DC kant)
 • Voorbereiding van de opleverinspectie
 • NEN 1010 inspectiemetingen
 • Rendementsmetingen
 • NEN 3140 periodieke inspectie
 • Rapportage van metingen (EUROLink Pro Plus)
 • Vragenronde en afsluiting

Voorkennis

Voor deze meetworkshop is kennis over de NEN 1010, NEN 3140 en voorkennis op het gebied zonnestroom-installaties, installatietechniek en meetinstrumenten een pré.

Practicum

De Meetworkshop PV-installaties bevat een practicum onderdeel waarbij je met diverse meetinstrumenten je meetvaardigheden kunt toetsen. De docent zorgen voor deskundige begeleiding op de aanwezige testobjecten. Het is ook mogelijk om metingen uit te voeren met je eigen meetinstrument(en).

Afronding

Na afronding van de meetworkshop ontvang je een bewijs van deelname.

Aanmelden

Heb je interesse in deze meetworkshop? Meld je dan aan via het formulier op deze pagina. Het aantal deelnemers per cursus is beperkt (max. 12 personen), schrijf je dus snel in!

De deelnamekosten bedragen 345,- euro (excl. btw). Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en eenvoudige lunch, zijn hierbij inbegrepen.

Heb je nog vragen? Neem voor meer informatie over deze meetworkshop contact met ons op via 0186 – 633 600 of stuur een e-mail.

Annuleren

Het kan natuurlijk voorkomen dat je onverwachts verhinderd bent, om wat voor reden dan ook. Wij vragen je vriendelijk om dit per e-mail (sales@kwx.nl) aan ons door te geven. De datum van annulering is hierbij van belang:

 • Tot 2 weken voor de start van de cursus kun je kosteloos annuleren. Heb je al betaald? Dan krijg je het cursusgeld volledig teruggestort op je rekening.
 • Annuleer je de cursus binnen 2 weken voor de geplande startdatum, dan brengen wij je het volledige cursusbedrag in rekening.

Als er te weinig aanmeldingen voor een cursus zijn, heeft KWx het recht om deze cursus te annuleren. Vanzelfsprekend krijg je hiervan tijdig bericht.