Meten aan PV-installaties: belangrijker én gemakkelijker dan je denkt

01 maart 2019

Meten aan PV-installaties: belangrijker én gemakkelijker dan je denkt

De animo voor zonnepanelen is groot; het aantal zonnestroominstallaties neemt ook dit jaar weer fors toe. Helaas neemt gelijktijdig met deze ontwikkeling het aantal (dak)branden dat veroorzaakt wordt door zonnepanelen, toe. Een zorgelijke ontwikkeling. In dit blog legt Kees Compaan, Manager meetinstrumenten bij KWx, je uit waarom het meten aan PV-installaties zo belangrijk is en waarom het veel eenvoudiger is dan je denkt.

Meten: gemakkelijker dan je denkt

Er is veel onduidelijkheid en onervarenheid in de markt over het meten aan PV-installaties. Installateurs van zonnestroominstallaties denken vaak dat dit een ingewikkelde en tijdrovende klus is. Niets is minder waar. Met de juiste basiskennis, een eenvoudig stappenplan en goede apparatuur is het veilig en deskundig meten aan PV-installaties een fluitje van een cent. Weten hoe? Bezoek KWx op de Solar Solutions vakbeurs of schrijf je in voor de workshop ‘Meten aan PV-installaties’.

Inspectie is verplicht, waarom?

Als installateur ben je volgens de NEN 1010 / NEN-EN 62446 verplicht om een (elektro)technische inspectie uit te voeren na het opleveren van de PV-installatie. Zonnestroominstallaties vallen onder de NEN 1010 installatienorm. Binnen die norm vallen zowel het wisselstroomgedeelte (AC) van de zonnepanelen tot aan de omvormer, maar ook het gelijkstroomgedeelte (DC) vanaf de omvormer naar de panelen.

Resultaten van meten aan PV-installatie

Waarom PV-installaties testen?

Door te meten bij oplevering en bij een periodieke keuring ben je in staat om de kwaliteit, veiligheid en het rendement van de PV-installatie in kaart te brengen. Technische problemen worden vroegtijdig zichtbaar waardoor elektrische schade, kortsluiting of brand voorkomen kan worden. Kees Compaan geeft je meer achtergrondinformatie:

 1. Het rendement is niet constant
  De terugverdientijd van PV-installaties is relatief lang. Net zoals bij andere technische producten zoals bijvoorbeeld een auto of een CV installatie, is periodieke controle zeker noodzakelijk. Het is daarom aan te bevelen het rendement van de PV-installatie periodiek te controleren.
  Omvormers beschikken over een eigen interne analyse. Bij oplevering wordt, onafhankelijk van de omvormer, bepaald wat het rendement en de prestaties van het systeem zijn. Aanbevolen wordt om externe periodieke inspecties uit te voeren op het gehele systeem.
 2. Zonnepanelen verouderen
  Energie wordt opgewekt door de photo-voltaïsche cellen in het zonnepaneel. Deze cellen hebben de eigenschap door de tijd heen verouderen. Fabrikanten geven aan wat de verwachte veroudering is en geven vaak garantie op een bepaald rendement. Door te inspecteren wordt het verouderingsproces vastgelegd en vergeleken met de te verwachten veroudering.
 3. Cellen kunnen defect raken
  Een defect in één enkele cel kan leiden tot reductie van het vermogen van een complete string. Gevolg van een dergelijk defect is dat het rendement niet wordt behaald. De aangesloten omvormers kunnen defecten in panelen vaak niet herkennen. Door periodiek controleren worden deze defecten wel opgespoord.
 4. Spanning onder controle
  Met een PV-installatie wordt spanning opgewekt. De omvormer is voorzien van geavanceerde vermogenshalfgeleider technieken, wat garant moet staan voor vele jaren ongestoord gebruik. Fouten in componenten zijn helaas mogelijk. Door bijvoorbeeld spanningspieken kan de apparatuur defect raken. Door regelmatig een controle uit te voeren, kunnen afwijkingen in het systeem worden opgespoord en verholpen.
 5. Slechte verbinding
  Op dagen met veel zonneschijn zal er veel stroom worden opgewekt. Als er ergens in de elektrische installatie een slechte verbinding zit kan er een warmtespot ontstaan. In het ergste geval ontstaat er brand. Tijdens de inspectie worden deze verbindingen gecontroleerd. Het inspectierapport is een belangrijk document voor de brandverzekering.

De juiste meetinstrumenten

Voor het periodiek inspecteren van PV-installaties zijn specifieke meetinstrumenten ontwikkeld. Deze instrumenten moeten beschikken over testmogelijkheden volgens de EN 62446 norm.

Daarnaast is thermografie uitermate geschikt voor het inspecteren van zonnepanelen op mogelijke afwijkingen. Denk hierbij aan het opsporen van vocht- en vervuilingsproblemen, scheuren, defecte cellen en delaminatie. De warmtebeeldcamera’s van FLIR zijn dan een oplossing.

Thermografische inspectie zonnepanelen

Zeker meten, registreren en analyseren

KWx wil als kennispartner met hoogwaardige meetinstrumenten, actuele kennis en workshops bijdragen aan veilige en toekomstbestendige installaties.

Tijdens de Solar Solutions vakbeurs (19 t/m 21 maart in de Expo Haarlemmermeer) laat KWx je graag kennis maken met het ‘Zeker Meten’ concept en de nieuwste installatietesters, Power Quality analyzers en warmtebeeldcamera’s voor inspectie van zonnestroominstallaties. Ook neemt KWx je in vogelvlucht mee door alle stappen van de verplichte NEN 1010 inspectie.

Deze beurs bezoeken? Gebruik deze registratielink en de registratiecode 2019KWX voor een gratis e-ticket. Meer informatie over de beurs, over de seminars, de innovaties en over route en bereikbaarheid vind je op www.solarsolutions.nl.

Deel dit bericht