Mijlpaal voor MeterCare: RvA certificaat EN ISO/IEC 17025:2017

03 oktober 2019

Mijlpaal voor MeterCare: RvA certificaat EN ISO/IEC 17025:2017

Of je nu een elektrische boormachine afstelt of de elektrische aansluiting van een zonnepaneel test: bij het keuren en meten van alle elektrische apparaten en installaties zijn veiligheid en kwaliteit van belang. Begin jaren negentig stond Ron de Ruiter, Manager MeterCare KWx, aan de wieg van het eerste kalibratiesysteem om installatietesters te kalibreren. Sindsdien is zijn doel en ook de missie van KWx om klanten positief te verrassen met veilige en slimme elektrotechnische producten en diensten. In dit blog vertelt Ron de Ruiter over dé mijlpaal van 2019: het behalen van de EN ISO/IEC 17025 accreditatie voor de kalibratieafdeling MeterCare test- en meetinstrumenten.

RvA kalibratie logo

Op 18 juli 2019 kwam mijn droom uit. Na jarenlange investering in onze kwaliteitssystemen ontvingen we de kroon op ons werk: de RvA EN ISO/IEC 17025:2017 verklaring voor ons kalibratie- en reparatie-laboratorium MeterCare. Hoe mooi is het om bevestiging voor ons vakwerk te krijgen van een onafhankelijke partij!

Waarom RvA accreditatie?

We krijgen vaak de vraag vanuit het bedrijfsleven of we RvA geaccrediteerd zijn. Voor veel brancheorganisaties is het namelijk een vereiste om meetinstrumenten te laten kalibreren door een RvA geaccrediteerd lab. Het RvA certificaat levert de klant niet alleen zekerheid en vertrouwen op maar ook tijdsbesparing. De klant hoeft immers geen externe audits uit te voeren of vragenlijsten uit te sturen om zo de kwaliteit van het kalibratielab te toetsen. Indien de klant ISO 9001 of EN/ISO/IEC 17020 geaccrediteerd is, heeft hij ook met audits te maken. Voor de auditor is in één oogopslag duidelijk dat de kalibratie met acceptabele herleidbaarheid uitgevoerd is. De klant krijgt hierover dus geen (lastige) vragen.

RvA accreditatie geeft nog meer vertrouwen

Samen met een consultant startten we in januari 2018 met het traject voor accreditatie. We werkten al veel volgens de procedure, maar dat was geen garantie voor onze klanten. September 2018 hebben we de aanvraag bij de RvA ingediend. De RvA accreditatie geeft nog meer vertrouwen en zekerheid dat de kalibratieprocedures en overige gestelde eisen van MeterCare op orde zijn. De RvA controleert onder andere het volgende op kwaliteit:

  • acceptabele herleidbaarheid
  • onderbouwing van meetonzekerheid
  • meetmethodes en kalibratieresultaten
  • kalibratieapparatuur
  • omgevingscondities
  • goed opgeleid personeel

Acceptabele herleidbaarheid
Met het RvA certificaat kunnen we aantonen dat de kalibraties acceptabel herleidbaar zijn. Volgens de norm EN-ISO/IEC 17020, een norm voor inspectie-instellingen, moet je meetinstrumenten kalibreren met acceptabele herleidbaarheid. Ik verwacht dat steeds meer brancheorganisaties acceptabele herleidbaarheid in hun regelgeving opnemen.

Maandelijkse controle kalibratieapparatuur
Onze kalibratoren zijn altijd op orde. Maandelijks controleren we onze eigen kalibratoren, zodat we vroegtijdig een defect of afwijking zien aankomen. Hierdoor weten we ook zeker dat de kalibratieresultaten van de afgelopen maand juist zijn. Indien nodig herkalibreren we de meetinstrumenten.

Altijd dezelfde omgevingscondities
De RvA controleert of wij de kalibraties altijd onder dezelfde omstandigheden uitvoeren. Denk hierbij aan omgevingscondities zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Maar ook het gebruik van de juiste apparatuur en procedures zijn belangrijk. Doordat we altijd kalibreren onder dezelfde omstandigheden, is het mogelijk de drift van een instrument vast te stellen. Dit kan de sleutel zijn tot een langere kalibratie-interval en daarmee dus kosten besparen.

Goed opgeleid personeel
Het uitvoeren van kalibraties leer je over het algemeen in de praktijk. Wij werken uitsluitend met goed opgeleide technici. Zij volgen trainingen en workshops, zodat ze de juiste kennis hebben om kalibraties en reparaties uit te voeren.

MeterCare RvA kalibratie

Welke instrumenten kalibreren wij volgens de nieuwste norm?

We kalibreren diverse test- en meetinstrumenten volgens de norm EN ISO/IEC 17025:2017, waaronder:

Elektrische veiligheid

Instrumenten die wij kalibreren en die op het lichtnet aangesloten moeten worden keuren wij op elektrische veiligheid. Voor het keuren en/of uitbreiden van elektrische installaties verkopen we meetinstrumenten van onze merken Metrel, Chauvin Arnoux en Flir.
Installatietesters gebruik je voor het keuren of uitbreiden van elektrische installaties in de woningbouw en utiliteit. Je kunt zonder te meten niet zomaar een extra aansluiting maken of de zekeringautomaat vervangen door een type met een andere uitschakelkarakteristiek. Ook bij oplevering van PV installaties (zonnepanelen) is meten van essentieel belang. Er zijn al heel wat branden ontstaan door onjuist aangelegde installaties.

Metrel Eurotest PV

Om elektrische veiligheid van elektrische gereedschappen te waarborgen adviseren we de apparatentesters van Metrel. Hiermee kan je bijvoorbeeld een boor- of zaagmachine op elektrische veiligheid controleren.  

Je moet er niet aan denken dat je een installatie of apparaat goedgekeurd hebt, terwijl je meetinstrument een defect of grote afwijking heeft. Dit voorkom je door je meetinstrument periodiek te laten kalibreren.

Enige servicepartner van Metrel in Nederland

Voor Metrel zijn wij officieel de enige servicepartner in Europa. Metrel geeft ons daarmee het vertrouwen dat wij de kalibraties en reparaties goed uitvoeren. Wij staan dagelijks in contact met technici van Metrel. Zo bedienen wij onze klanten optimaal. De kalibraties en reparaties voeren wij op dit moment uitsluitend in opdracht van onze klanten uit. De RvA accreditatie biedt ons ook een mooie kans om kalibraties en reparaties uit te voeren in opdracht van Metrel.

Metrel installatietester toepassing

Waarom kalibraties en reparaties uitvoeren bij MeterCare?

  • Sinds 18 juli 2019 is MeterCare RvA gecertificeerd volgens de norm EN ISO/IEC 17025:2017.
  • Alle kalibraties van eerdergenoemde test- en meetinstrumenten zijn aantoonbaar herleidbaar.
  • Onze meetmethodes voldoen aan de wereldwijde standaard. Dit bevordert de internationale handel.

Als je instrumenten gebruikt, wil je erop vertrouwen dat deze veilig zijn en de juiste resultaten weergeven. MeterCare draagt zorg voor de beste kwaliteit. Wil je kalibraties en reparaties door ons uit laten voeren? Maak dan een afspraak via het contactformulier aan de rechterkant.

Advies, aankoop, kalibratie en reparatie

Bij KWx vind je alles onder één dak: van advies en aankoop tot kalibratie en reparatie van test- en meetinstrumenten. Voor deskundig advies over en aankoop van je instrumenten, kun je terecht bij de afdeling ‘Zeker Meten’. Wil je het maximale uit je meetinstrument halen? Volg dan één van onze trainingen en workshops. Voor kalibratie en reparatie staan de technici van MeterCare voor je klaar.

Deel dit bericht